Om
Solsiden honning - lokalproduksjon i Rendalen
Honningproduksjon fra Frittflyvende bier (™). Foretaket drives av Berit Lillestu og Vegard Mømb.
De bor i Østagrenda på et småbruk sammen med sine 3 gutter.
Vegard har gått flere kurs om bier og har hatt bikuber siden 2004. Fra høsten 2016 - 2018 var han med på «Elitesatsing innen næringsbirøkt», prosjekt eid av Norges Birøkterlag og Honningcentralen.
PRODUKSJON
Første del av sommeren står bikubene langs Renavassdraget i dalbunnen. Her er det avsetninger fra istiden som gir en rik og variert flora – ypperlig og fin sommermat for frittflyvende bier! Floraen som varierer fra år til år setter sitt eget lokale preg på honningen.
Når røsslyngen kommer i blomst på fjellet flyttes bikubene fra dalbunnen i Øvre Rendal og til fjellviddene i øst. Her er det store områder med røsslyng som gir rikelig tilgang på nektar. Lynghonningen kommer fra Rendalen Østfjell. Her blomstrer røsslyngen (Calluna vulgaris) i juli og august.
I likhet med vin påvirkes smaken av honning av berggrunnen, selv om blomsten er den samme. Lynghonning smaker derfor forskjellig på grunn av geologien i det enkelte området.
Bikubene står under lyngtrekket på Rendalsformasjonen. Bergarten i området er Sparagmitt, kvartsrike sandsteiner som gir opphav til et surt og næringsfattig jordsmonn. Denne bergarten gir en mild smak på lynghonningen.
Fasiliteter
Forretningstilbud
- matvarer
Mat og drikke
- Lokalmat leverandør