Om
2.september 2018 ble det avduket et minnesmerke ovenfor kirken på Otnes i Rendalen. Minnesmerket er plassert i tilknytning til bauta over falne fra Rendalen i 2.verdenskrig.
Historien bak minnesmerket er denne:
Et drøyt tyvetalls unge sjømenn fra Rendalen – så langt fra Norges kystlinje som vel mulig – «rømte» mot slutten av 1930-tallet fra et avsindig slit i tømmerskogen og ble i 1939 kastet inn i dramatiske krigshandlinger.
Deres liv og erfaringer gjennom 2.verdenskrig avtegner krigsseilernes historie i miniatyr; sjøslag, konvoifart og torpederinger.
Innsatsen til krigsseilerne er etter hvert blitt kalt Norges største bidrag til den allierte seieren, men prisen var høy og etterkrigstidens Norge – som i Rendalen – viste liten forståelse for krigsseilernes traumer…
Rendalens krigsseilere og «glemte» krigshelter («Skogsmatrosene») kjempet med livet som innsats for fred og frihet på alle verdenshav i 1939-1945.
Rendalen er den kommunen i Innlandet som hadde flest krigsseilere under 2.verdenskrig i forhold til folketallet.
Våre krigsseilere tapte store deler av sin ungdomstid, noen døde, noen ble såret, og tilnærmet alle fikk langvarige psykiske skader og ettervirkninger. Men verst av alt var nok følelsen av å bli glemt og til dels ydmyket av politikere og byråkrater så vel som lokalbefolkning etter 1945 – og det har vi nå – gjennom både privat og offentlig støtte - gitt et lite bidrag til å rette opp.
Minnefondet for krigsseilere fra Rendalen har bidratt til å få reist dette minnesmerket.
Denne Facebook-gruppen kan være aktuell for de som ønsker å lese mer om Skogsmatrosene, som de ble kalt